یکی از مهمترین ارکان اصلی هر دینی، محل عبادت مخلوق در برابر خالق میباشد و انسانها با ساخت این پرستشگاههای زمینی، در طول تاریخ، توانستهاند محلی امن و دور از هیاهو را برای خلوت با معبود خویش فراهم کنند.
مساجد هم پس از ظهور اسلام در محلی پاک و مطهر پذیرای مسلمانان هستند.
در بین مساجد جهان اسلام در ایران «مسجد کبود تبریز» با معماری خیرهکنندهای نظر همگان را به خود جلب کرده است.
در ادامه با هالی تور همسفر تاریخ شوید و از هنر معماری این مسجد لذت ببرید...
وجه تسمیه مسجد کبود
«مسجد کبود تبریز» به همت یکی از مقتدرترین حکمرانان سلسله قراقویونلوها «ابوالمظفر جهانشاه» و همسرش «بیگم خاتون» در سال870 ه-ق بنا گردید.
همچنین شایان ذکر است این مسجد یکی از شاهکارهای معماری جهان اسلام به شمار میرود.
با ساخت این مسجد، درب تازهای بر روی معماری ایران گشوده شد و با استفاده از کاشیهای معرق لاجوردی در کنار هم سبب شد تا آن را «فیروزه جهان اسلام» نام گزاری کنند.
نام آوازهی مسجد کبود تبریز در تمام جهان پیچیده است و گردشگران زیادی به خاطر آن کوله بار سفر بستهاند و راهی ایران زمین شدند تا از نزدیک این مسجد را به تماشا بنشینند و بسیاری هم در برابر این همه زیبایی قلم به دست شدند و با حس درونی شان غوغایی بپا کردند اما در بین همهی آنها نادر میرزا قاجار در وصف مسجد کبود تبریز اینگونه میگوید:
"روزگار بگذرد که چشم روزگار چنین بنایی را نخواهد دید"
معماری مسجد کبود
در نگاه اول که مسجد را میبینی به یکباره دلت میگیرد که چرا خبری از آن همه زیبایی نیست آیا این همان مسجدی است که دیروز زیباییاش شهره دنیای اسلام بود! پس چرا امروز اینقدر بی فروغ مانده!
چرا که بسیاری از کاشیکاریها و قسمتهایی از بنا به دست زمانه تخریب شدهاند و دچار آسیب جدی شدهاند.
اما زمانی که کاشیهای لاجوردی باقی مانده قسمتهای مختلف مسجد را میبینی مات و مبهوت غنای رنگ کاشیهایی میشوی که روزگاری دل نماز گزاران را میربوده و آنجاست که با تمام وجود معنای فیروزه اسلام را درک میکنی.
یکی از زیباترین قسمتهای این مسجد گنبد آن میباشد که با 17 متر دهانه و 20 متر ارتفاع، بر پایههایی قطور استوار شده است و با نقشه سرپوشیده و فاقد میانسرا به مسجد مسقف ایران تبدیل شده است که در سال 1310 به ثبت ملی آثار تاریخی ایران درآمد.
در ظلع جنوبی مسجد، دو گنبد خانه به چشم میخورد که گنبدخانه بزرگ متعلق به مسجد و گنبد کوچک به آرامگاه خانوادگی جهانشاه اختصاص یافته است.
مسجد کبود تبریز با جامهای دل انگیز مخاطبان خود را دعوت به نیایش با پروردگار عالمیان میکند و هرکسی که وارد این مسجد میشود میل به خروج از آن را ندارد و غرق در دنیایی بی انتها از آرامش زمینی میشود.
آری به جرات میتوان باشکوهترین ابنیه تاریخی تبریز را «مسجد کبود» دانست .
برای رفتن به مسجد کبود لازم نیست که آدرسی بخواهید آنقدر جاذبهی این مسجد بالاست که همانند آهن ربا مخاطبان خود را به سمت خود میکشاند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد هر کدام یک از جاذبههای تبریز، درقسمت جاذبههای گردشگری سایت هالی تور با ما همراه باشید.
اگر شما هم برای شما این روزها قصد سفر به تبریز را دارید در قسمت تور تبریز یا بلیط هواپیما را ثبت نام کنید و رزرو هتلهای خود را در این شهر زیبا و تاریخی را به همکاران ما بسپارید.
به قلم صفورا رستمی فرد