شاید در نگاه اول به شهر کاشان در باورتان نمیگنجد که با چه تاریخ غنی رو به رو هستید در هر کوچه پس کوچهای که قدم میگذارید از وجود یک خانه یا بنای تاریخی با خبر میشوید و هر یک از آثار آن با معماری خیره کننده خود، گل سرسبد بناهای ایران شدهاند و میتوان کاشان را آینه ی تمام نمای تاریخ و مملو از جاذبههای دیدنی ایران دانست.
جاذبهها هر کدام با توجه به نوع معماری و کاربرد، جذابیتهای متفاوتی دارند. در بین بناهای تاریخی این شهر، «حمام سلطان امیر احمد» یکی از آثاری است که نظر همگان را به خود معطوف کرده است و تبدیل به یکی از حمامهای جذاب ایران شده است.
وجه تسمیه حمام سلطان امیر احمد
در گذشته حمامها جزء یکی از عناصر اصلی برای ساخت یک شهر به حساب میآمدهاند و نقش زیادی در امور زندگی مردم داشتهاند.
حمام سلطان امیراحمد در قرن شانزدهم ه – ق در شهر زیبای کاشان ساخته شد.
معماری این حمام شبیه به یک تالار هشت ضلعی میباشد که با استخری هشت ضلعی در مرکز توانسته محوطه نشستن را از شست و شو جدا کند.
نام این حمام بر گرفته از نام امام زاده سلطان امیر احمد در نزدیکی آن است و در سال 1956 به ثبت آثار ملی ایران در آمد.
معماری حمام سلطان امیر احمد
ساختار مجلل و جذاب این حمام به حدی زیباست که هرکسی وارد آن میشود به زودی خیال خارج شدن از آن را ندارد.
با مزین کردن دیوارها و ازارهها با نقاشیهای نفیس و کاشی کاریهای زیبا توانسته خود را از سایر حمامهای تاریخی متمایز میسازد.
نقشهی این حمام هم به سان حمامهای دیگر ساخته شده است.
آب این حمام از دو چاه تغذیه و به وسیله لولههای سفالی، آب را به تمام قسمتهای حمام هدایت میکرده است .
گرمخانه یا محل شست و شو حمام سلطان امیر احمد علاوه بر دارا بودن محلی برای حمام کردن افراد عام، چند حمام خصوصی هم برای افراد سرشناس شهر داشته است و بدون اینکه حمام را برای این افراد قرق کنند به طور همزمان اما جدا گانه آب تنی میکردند.
درگذشته به دلیل نبود برق و تاریک بودن فضای حمامها، بر روی گنبدهایی که در پشت بامها وجود داشت شیشههای محدبی را برای نور حمام تعبیه میکردند.
امروزه دیگر حمامهای عمومی به شکل و شمایل گذشته در زندگی اجتماعی مردم نقشی ندارد و آنها یا در اثر گذر زمان تخریب شدهاند یا به موزه تبدیل شدهاند.
حمامهای قدیمی شامل قسمتهایی نظیر ورودی، سربینه، گرم خانه و خزینه، «تون یا گلخن» میباشند.
در ابتدا افراد پس از ورود به حمام، داخل سربینه یا رختکن میشدند و با گرفتن صابون، شامپو، لنگ و... به قسمت گرم خانه میرسیدند.
پس از استحمام دوباره به رختکن باز میگشتند، لباس برتن می کردند و از حمام خارج میشدند.
افرادی هم به صورت مداوم در حمام کار میکردند و فضا را برای استحمام بهتر افراد فراهم میکردند که بنامهای تونتاب، دلاک، مشتمالچی، حمامی و پادو نیز خوانده میشدند.
حمام سلطان امیر احمد جزء بناهای بسیار ارزشمندی است که از دوران صفویه به یادگار مانده و افراد با ورود به این حمام در مییابند که حمام و آب تنی کردن در گذشته به چه شکل بوده است و به دلیل وقت گیر بودن آن، مردم یک روز خود را به حمام کردن اختصاص میدادند.
برای آشنایی با بناهای تاریخی کاشان، فهرست کاملی از آنها را درسایت هالی تور برای شما عزیزان قرار دادهایم.
اگر شما هم برای شما این روزها قصد سفر به کاشان را دارید در قسمت تور کاشان یا بلیط هواپیما را ثبت نام کنید و رزرو هتل های خود را در این شهر زیبا و سراسر خاطره ساز را به همکاران ما بسپارید.
به قلم صفورا رستمی فرد