مساجد میعادگاه عاشقانی است که میخواهند ساعاتی را بدون هیچ دلواپسی با معبود خود خلوت کنند.
خدا درب خانهاش را به سوی بندهها باز کرده تا با ورودشان به اینجا آنها را در آغوش بکشد و پای درد و دل و صحبتهایشان بنشیند.
برای ساخت این مکانهای آرامش بخش، معماران برجسته در شهرها و روستاهای مختلف ایران گرد هم آمدهاند تا مکانی پر از عشق و زیبایی را خلق کنند.
یکی از مساجدی که میتوان شکوه و معماری ایرانی را در آن به وضوح دید «مسجد جامع تبریز» است.
اگر میخواهید در مورد این مسجد بیشتر بدانید در ادامه با هالی تور همراه باشید...
وجه تسمیه مسجد جامع تبریز
مسجد جامع تبریز جزء مساجد بسیار زیبا و با اهمیت ایران میباشد که در دوره سلجوقیان تا دوره قاجار بنا گردید و جزء تاریخی ترین بنای شهر تبریز نیز به شمار میرود.
همچنین شایان ذکر است که در ابتدا مسجد جامع شکل گرفته و سپس دورتادور آن، بازار بزرگ تبریز به وجود آمده است و به دلیل فقدان اسناد تاریخی، تاریخ دقیق بنا در دسترس نیست.
«مسجد جامع تبریز» همیشه جزء یکی از گزینههای جذاب تاریخ گردی دراین شهر به حساب میآید و به نام «مسجد جامع کبیری» نیز خوانده میشود.
معماری مسجد جامع تبریز
قبل از رسیدن به درب ورود مسجد، حجرههای سه طبقهی آجری به استقبال شما میآیند که با استفاده از قاب بندیهای آبی رنگ، از یکدیگر جدا شدهاند و توانسته بسیار ظریفانه مخاطبان را از زندگی شهری جدا کند و آنها را به سمت خانه الهی سوق دهد.
منارههای این مسجد، بسیار با شکوه و ماهرانه بنا شدهاند و با دیدن آنها با خود میپنداری که گویا بانگ اذان از گلدستههای پایین تر به سمت بالا سوق داده میشوند تا در آخر نوای خوش اذان را در فضا پخش کنند.
مسجد جامع تبریز ابتدا به صورت تک ایوانی ساخته شد اما در دورههای بعدی با اضافه شدن یک ایوان به آن، این مسجد در زمره مساجد دو ایوانی قرار گرفت. این مسجد با دو درب در قسمتهای شمالی و جنوبی پذیرای نماز گزاران است.
شبستان مسجد جامع تبریز، یکی از زیباترین و قدیمی ترین بخشهای آن به حساب میآید. طاق های ساده آجری بر روی پایههای سنگی تراش خورده استوار شده و فضای دل نشینی را ایجاد کرده است.
همچنین میتوان به گچبریهای ظریف و هنرمندانهی روی طاقها که زینت بخش شبستان شده و محراب مرمری در انتهای آن اشاره کرد که بسیار ساده و بی تکلف از مخاطبان خود جلوهگری میکند.
لازم به ذکر است در دوران قاجار (در سال 1193 هجری) زمین لرزهای در تبریز رخ داد که بسیاری از قسمتهای این مسجد به طور جدی آسیب دید و از بین رفت اما با روی کار آمدن «حسینقلی خان دنبلی» یکی از حاکمان دوران آغازین پادشاهی قاجار به مرمت این مسجد کهن پرداخت و مسجد کنونی نتیجه دست رنج وی میباشد.
در کتاب «مرزباننامه» تاریخ این مسجد در سالهای ۶۰۷-۶۲۲ هجری قمری ذکر شده که توسط عبدالله بن عامری ساخته شده است. این اثر تاریخی در سال 1310 به ثبت آثار ملی ایران درآمد.
در این مسجد میتوان بی آلایشی و عدم تجمل گرایی را به وضوح دید و ارزش معماری و هنری آن باعث شده که هر روز به تعداد گردشگرانی که از آن بازدید میکنند افزوده شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد هر کدام یک از جاذبههای تبریز، درقسمت جاذبههای گردشگری سایت هالی تور با ما همراه باشید.
اگر شما هم برای شما این روزها قصد سفر به تبریز را دارید در قسمت تور تبریز یا بلیط هواپیما را ثبت نام کنید و رزرو هتلهای خود را در این شهر زیبا و تاریخی را به همکاران ما بسپارید.
به قلم صفورا رستمی فرد